Τα ιστορικα Καλαβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Αχαΐας και είναι χτισμένη σε ύψος 756 μέτρων ακριβώς στο σημείο του αρχαίου Κύναιθα. Τα Καλάβρυτα βρίσκονται 77 χλμ. νοτιοανατολικά της Πάτρας και προκειμένου να φθάσετε εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε τις διαδρομές από Χαλανδρίτσα ή από Διακοπτό ή να προτιμήσετε τη θαυμάσια διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο.

Τα Καλάβρυτα είναι μια ορεινή πόλη, που απέχει μόλις μια ώρα από τις θαυμάσιες παραλίες του Κορινθιακού, δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να συνδυάσει στις διακοπές του βουνό και θάλασσα.

Ο επισκέπτης στα Καλάβρυτα έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί σημαντικά αρχαιολογικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία όπως:
Το Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας βρίσκεται 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα και ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από έναν ερημίτη. Το 1821 αποτέλεσε το κέντρο της Εθνεγερσίας κατά των Τούρκων με την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των αγωνιστών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.
Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821, η πρώτη δηλαδή σημαία του Ελληνικού Έθνους, ο Επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την Κωκώνα του Ρολογά, Ευαγγέλιο δωρισμένο από την αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β' τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί και λειψανοθήκες αγίων.

Το Μέγα Σπήλαιο: Η Ιερά Μονή βρίσκεται στο 10ο χιλιόμετρο του δρόμου Καλαβρύτων – Πούντας – Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών και είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς σε ύψος 924 μέτρων.

Φαράγγι του Βουραικού - Οδοντωτός. Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων και η πανέμορφη διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.Το πιο ιδιαίτερο στοιχείο του φαραγγιού είναι το μικρό τρενάκι που το διασχίζει απ' άκρη σ' άκρη. Το Διακοπτό απέχει από τα Καλάβρυτα 22 χιλιόμετρα ενώ η διαδρομή διαρκεί μια ώρα.

Το Σπήλαιο Λιμνών βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών-Καλαβρύτων-Κλειτορίας-Τριπόλεως. Απέχει περίπου 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων,, 9χλμ από την Κλειτορία και 60 χλμ. από την Τρίπολη. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, που προσφέρει λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς.

Ο Τόπος Θυσίας, ένα από τα ιδιαίτερα μνημεία της πόλης, βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, 500 μέτρα από το κέντρο, στο λόφο του Καπή προς το Χιονοδρομικό Κέντρο.

Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται 14χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων, είναι πολύ καλά οργανωμένο και δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και στην πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων σκιέρ.

Αποστάσεις (σε χιλιόμετρα):
Χιονοδρομικό Κέντρο από Καλάβρυτα: 14
Αγία Λαύρα: 5
Μέγα Σπήλαιο: 10
Σπήλαιο Λιμνών: 15